JUBILEUM NIEUWS

JUBILEUM AANBIEDING


In het kader van het 40-jarig jubileum biedt het koor zich bij verschillende Rotterdamse organisaties aan om tegen redelijk tarief en programma van ongeveer 20 minuten ten gehore te brengen. U kunt het koor benaderen voor een optreden via


koorondersteboven@gmail.com


HOE HET 40 JAAR GELEDEN BEGON


Als het gaat over strijdmuziek, wordt vaak gedacht aan muziek en liederen van vóór de oorlog, met koren zoals De Stem des Volks en Morgenrood. Echter, zowel in Nederland als internationaal (bijvoorbeeld de Internationale Nieuwe Scene), ontstond er rond 1980 een hele generatie strijdmuziek.


De koren uit die tijd hadden namen als Jan en Alleman (Den Haag), Tegen de Wind Mee (Breda), Melange Rood (Dordrecht), het Alkmaars Straatorkest, Lopend Vuurtje (Eindhoven), het Rijswijks Strijdkoor, Kanaljerood (Hengelo), Stem des Volks (Maastricht, in 1978 opnieuw opgericht), en in Rotterdam hadden we het koor Ondersteboven (1983). Dit is slechts een greep uit de vele vergelijkbare koren die in die tijd werden opgericht.


Rond 1980 waren er verschillende wereldwijde gebeurtenissen die de aandacht trokken. De Anjerrevolutie in Portugal, de Vietnamoorlog, de overwinning van de Sandinisten in Nicaragua, en in Rotterdam de Havenstaking van 1979, dit alles zorgde ervoor dat er verandering in de lucht hing. Dit was de aanleiding voor een groep (jonge) mensen om in 1982, na het bekijken van de film "De Opstand" in het Nivon, te fantaseren over het oprichten van een nieuw strijdkoor. In 1983 werd deze droom werkelijkheid, en zo begon een reis die tot op de dag van vandaag, 40 jaar later, voortduurt.


Gedurende deze 40 jaar hebben we talloze evenementen opgeluisterd, variërend van wijkfeesten en korenfestivals tot actiebijeenkomsten, zowel binnen als buiten Rotterdam. Daarnaast hebben we onze eigen projecten gecreëerd, zoals het Rotterdam-programma en het Europa-programma.JUBILEUMVIERING


En we vieren dit op zaterdag 7 oktober 2023. Iedereen is op die dag welkom van 12.30 tot 15.00 uur. Oud-koorleden, belangstellenden, familie, vrienden; allemaal welkom.


Tussen 13.00 en 13.30 uur zingt Ondersteboven haar jubileumprogramma. Daarna volgt een pauze tot 14.15. Iedereen heeft dan genoeg gelegenheid om even bij te praten met alle gasten en en te genieten van wat lekkers en een kopje koffie of thee.


Voor de die-hards die graag mee willen zingen is er van 14.15 tot 15.15 een uitvoering samen met het Rijswijks Strijdkoor waarbij we twee liederen aanleren en nog wat liederen met elkaar zingen.


Vanaf 15.15 viert Ondersteboven verder feest samen met het Rijswijks Strijdkoor en het Alkmaars Straatorkest. Dit gedeelte dan is niet meer voor publiek bedoeld.


Leuk als je komt!


NIVONGEBOUW

DIRK SMITSSTRAAT 76

3031 XE ROTTERDAM